by Magdalena Majewska
Share

Coraz częściej możemy spotkać się z żywnością zdrową, ekologiczną, ale co to określenie w stosunku do żywności oznacza, co to znaczy że produkt jest ekologiczny? Ochrona zdrowia i środowiska są niezwykle istotne. Jesteśmy coraz bardziej zachęcani do zmian niektórych naszych nawyków, a część rolnictwa przechodzi zmiany by móc wesprzeć naszą planetę. Żywność ekologiczna to określenie żywności, która produkowana jest metodami rolnictwa ekologicznego. Definicja zdrowej żywności/rekomendowanej/ekologicznej mówi, że „jest to jedzenie naturalne, bez środków konserwujących i ulepszających.
Nauczycielki grup „Kangurki” i „Owieczki” starały się przekazać dzieciom w przystępny sposób tematykę związaną z ekologiczną żywnością oraz korzyści dla organizmu człowieka stosowania w diecie zdrowej żywności. Część warsztatowa tej tematyki to przygotowanie zdrowej przekąski z soków i owoców, czyli smoothie. Wykonany przez siebie deser dzieci wypiły ze smakiem. Trzeba dodać, że w przedszkolu każdego dnia promujemy wśród dzieci zdrowe nawyki żywieniowe.